Werken op afstand hoeft niet afstandelijk te zijn.

Goals is dit jaar officieel partner van World Employer Branding Day #WorldEBDay. Het event in de wereld als het gaat om employer branding. Ons team van branding experts hebben voor jullie workshops bijgewoond en hierbij delen we graag enkele highlights. Vandaag de inzichten van Sanne van Lankeren : 

De coronacrisis beïnvloedt ons bestaan. Niet alleen in onze privésituaties hebben we ons de afgelopen maanden aan moeten passen, ook op de werkvloer is er veel veranderd. En dat merken we allemaal. Hoe zorg je er in zo’n situatie voor dat je medewerkers betrokken blijven?  Wij nemen je mee in een aantal aandachtspunten.

 

Het betrokken houden van je medewerkers

 

De thuiswerksituatie en het contact op afstand beïnvloeden niet alleen onze manier van werken, maar ook hoe betrokken jouw medewerkers zijn bij de organisatie en de doelstellingen. Om deze betrokkenheid zo hoog mogelijk te houden en jouw medewerkers te laten merken dat er ook in deze tijd aandacht is voor hun welzijn, hebben we een aantal tips voor je:

 

1. Extra incheck-momenten
Extra ondersteuning en oprechte interesse zorgen ervoor dat jouw medewerkers zich gehoord en begrepen voelen en geven ze daarnaast een makkelijke uitlaatklep. Minder zorgen uit zich namelijk ook in meer betrokkenheid. Een regelmatige ‘hoe gaat het met je?’ maakt echt het verschil. Denk ook aan het vragen naar de werkomstandigheden thuis. Is een goede werkplek? Neemt iemand wel pauze gedurende de dag en denkt iemand ook aan zijn vitaliteit.

 

2. Persoonlijke gesprekken
11:00 start de vergadering. Je klikt precies op tijd in Teams of Zoom op deelnemen. Iedereen heeft al koffie of thee, de vergadering kan starten. Lekker efficient niet? Waar in de kantoorsituatie het eerste kwartier nog koffie wordt gehaald, een beamer aan wordt gesloten of op de laat-komer wordt gewacht, kan nu gelijk gestart worden.
Toch wordt een hele belangrijke communicatielaag tussen collega’s hiermee overgeslagen. Houd hier, al is het maar 5 minuten, wel ruimte voor.

 

3. Teamspirit
Al werken het overgrote deel van de collega’s waarschijnlijk thuis, het behouden van teamspirit is van grote invloed op de betrokkenheid. In uitdagende tijden als deze biedt dit extra steun. Zorg voor gezamelijek uitdagingen in het werk of informeel.Tip: om collega’s te stimuleren ook tussen te middag even naar buiten te gaan en te bewegen, introduceerde Alba Concepts met haar team een spel-element met behulp van de blokje om app. Zo een spel element en eventueel een ludieke benefit zorgt voor ander gedrag en het team doet echt iets met elkaar (al is het op afstand).

 

4. Erkenning en waardering
Nu is niet het moment om te stoppen met het waarderen van je medewerkers! Sta stil bij successen, mijlpalen en prestaties. Een gewaardeerde medewerker is, ook in deze tijd, vaak extra betrokken.

Sanne van Lankeren

Communicatieadviseur

Meer blogs van Sanne van Lankeren
Meer blogs van Sanne van Lankeren