Waarom crossboarding in 2024 jouw aandacht verdient

Al jarenlang wordt er veel geïnvesteerd in het aantrekken van talent. Maar hoe zit het met de aandacht om dat talent voor de organisatie te behouden? Helaas is dit vaak een ondergeschoven kindje. En hoewel dit onderwerp altijd aandacht moet krijgen is het nu extra belangrijk. Vooral vanwege de extreme schaarste op de arbeidsmarkt in veel branches. Het goed inrichten van crossboarding-programma’s is hierbij een belangrijk onderdeel. Tijd voor een korte toelichting daarop.

We weten allemaal wat onboarding is; we zorgen dat de eerste 100 dagen zo verlopen dat de nieuwe collega zich bevestigd voelt in de organisatiekeuze die hij/zij gemaakt heeft. De ‘fit’ op alle terrein is merkbaar. Bij Goals hanteren we daarbij de 5 c’s: Culture, Connection, Compliance, Clarification en Challenge. Lees de whitepaper als je daar meer van wil weten.

 

Als dat echte talent nu echt goed de onboarding is doorlopen, ben je nog niet klaar. De vraag is namelijk niet hoe je iemand tevreden houdt in zijn functie, maar of je talent blijft uitdagen. Een proactief Crossboarding beleid stimuleert dit. Het voorkomt dat talent gaat kijken of het gras (nog) groener is bij andere bedrijven.

 

De drie belangrijkste voordelen van een goed Crossboarding programma:

 

1 – Motiveer talenten: Erkenning bieden aan talent door goede crossboarding laat de motivatie van datzelfde talent volop toenemen. Ook in de huidige job. Door een high-impact leercultuur te creëren en dit te combineren met doorstroommogelijkheden, laat je zien dat je zelfontwikkeling beloont.

 

2 – Borg je cultuur en werkwaarden: talent heeft zeker een jaar nodig om de werkwaarden, cultuur en ambities van het bedrijf te doorleven. Langere dienstverbanden zorgen voor de versterking van de organisatie-genen en versterken daarmee het resultaat.

 

3 – Verlaag je wervingskosten: werving en onboarding van nieuw talent kost al snel tussen de 10.000 en 30.000 euro per hire. Door het bieden van de doorstroommogelijkheden met een goed Crossboarding programma verlaag je die kosten en is talent in de nieuwe positie sneller productief!

 

Meten is weten
Vaak wordt tevredenheid in de functie gemeten. Maar in hoeverre meet je of mensen zich uitgedaagd en gemotiveerd voelen in de baan? Het nieuwe jaar is een mooi moment om dit eens te toetsen en de match te vinden voor de langere termijn tussen de ambities van de medewerkers en de mogelijkheden binnen de organisatie.

Erik Broeder

Managing Partner

Meer blogs van Erik Broeder
Meer blogs van Erik Broeder

Maak van collega’s echte ambassadeurs

De waarde van werkwaarden

De rol van (interne) communicatie bij het verbeteren van medewerkers- betrokkenheid