Een goede vacaturetekst doet meer dan alleen aandacht trekken. Het moet de juiste kandidaten aanspreken en overtuigen om te solliciteren. Helaas zijn veel vacatureteksten nog te veel gefocust op de organisatie zelf, met zinnen als: “Wij groeien en zijn op zoek naar een enthousiaste monteur.” Maar wat betekent dat eigenlijk voor de kandidaat? Zulke teksten missen de kans om de juiste persoon te prikkelen, met als gevolg minder, en vaak minder gekwalificeerde, reacties.
Een kandidaatgerichte vacaturetekst draait het perspectief om. Het legt de nadruk op wat de organisatie te bieden heeft aan de kandidaat en beantwoordt de cruciale vraag: “What’s in it for me?” Dit is vooral belangrijk in een krappe arbeidsmarkt, waar werkzoekenden het voor het kiezen hebben. Als een tekst aansluit bij de wensen, behoeften en ambities van de kandidaat, zal hij of zij zich sneller aangesproken voelen en eerder solliciteren.
Hoe schrijf je een kandidaatgerichte vacaturetekst?
Het begint met je inleven in de kandidaat. Hiervoor kun je een kandidaatcanvas maken. Dit canvas helpt je inzicht te krijgen in wat jouw ideale kandidaat zoekt in een baan, zoals ambities, toekomstdoelen en voorkeuren voor een werkomgeving. Maar hoe kom je aan deze informatie? Praat met je medewerkers die in vergelijkbare functies werken. Hun ervaringen en verwachtingen geven je een authentiek beeld van wat toekomstige kandidaten belangrijk vinden.
Met deze inzichten kun je jouw vacaturetekst afstemmen op wat jouw organisatie te bieden heeft. Neem bijvoorbeeld deze tekst voor de functie van Data Scientist bij Brink | bouw, infra en vastgoed:
“Je wordt de kartrekker van een groeiend datateam, waarbij je werkt aan interne tooling en data science-projecten. Naast je projectwerk ligt je focus op het versnellen en innoveren van het team en de organisatie. Je hebt een sterke drive om je kennis op het gebied van GEO/GIS en data science te onderhouden, zodat je kunt werken met de nieuwste technieken en blijven vernieuwen. Dankzij jouw enthousiasme en overtuigingskracht positioneer jij data science als een kernexpertise binnen Brink.”
Deze tekst spreekt direct de kandidaat aan. Het benadrukt niet alleen de taken, maar ook de uitdagingen, groeimogelijkheden en de intrinsieke motivatie die de ideale kandidaat moet hebben.
De drie grootste fouten in vacatureteksten
Veel vacatureteksten schieten hun doel voorbij door een of meer van de volgende valkuilen:
- Te veel informatie: Maak je tekst scanbaar. Lange lappen tekst werken ontmoedigend. Gebruik het AIDA-model (Attention, Interest, Desire, Action) om de tekst helder en gestructureerd op te bouwen. Begin met een pakkende introductie en eindig met een duidelijke call-to-action.
- Onpersoonlijke taal: Zorg dat je tone of voice aansluit bij je doelgroep. De taal die je gebruikt voor een vacature voor een accountmanager verschilt bijvoorbeeld van die voor een monteur. Wat spreekt hen aan? Welke termen motiveren hen om actie te ondernemen?
- Geen uitdaging of ambitie: Leg niet alleen de focus op de dagelijkse taken, maar benadruk ook de kansen en uitdagingen. Wat kan de kandidaat bereiken? Hoe draagt de functie bij aan de organisatie en hun eigen ontwikkeling?
De kracht van een goede vacaturetekst
Een kandidaatgerichte vacaturetekst trekt niet alleen de juiste mensen aan, maar verhoogt ook de kans op kwalitatieve sollicitaties. Door in te spelen op hun behoeften, ambities en het potentieel van de functie, onderscheid je jouw vacature van de rest. Ga aan de slag met deze tips en schrijf vacatureteksten die niet alleen gevonden, maar ook gelezen en gewaardeerd worden!